BSO remove2018-05-01T16:56:46+02:00

Struin BSO haalt de kinderen op zodra de school uit is. De kinderen worden dan met de groepsfiets, bakfiets of koets naar de speellocatie in de ‘wilde’ natuur gebracht. Zodra alle kinderen van alle scholen aanwezig zijn, worden de groepjes samengesteld. De groepssamenstelling en de begeleider zijn vrijwel altijd hetzelfde.

We starten de middag in een kring. Kinderen eten hun overige boterhammen op en drinken hun beker leeg. Van Struin krijgen alle kinderen een appel en als de beker leeg is wordt hij bijgevuld met water of thee.

Na het kringmoment is er tijd om te spelen. Een groepje kinderen picknickt in een zelfgemaakte tent; andere kinderen zitten in hun eerder gebouwde hut. Elk groepje kiest uit enkele activiteiten, of bedenkt zelf iets.
De jongere groep bouwt bijv. een slakkeneiland waarvoor de nodige slakken worden gezocht. Daarna willen ze boompje klimmen. We zoeken een liggende boom en kijken hoe je over de denkbeeldige rivier kunt komen. De oudere groep kiest om te gaan vissen. Samen trekken ze een sleepnet door de Waal. De vangst wordt op naam gebracht met een zoekkaart. En daarna tentoongesteld in ons eigen ‘Waal-aquarium’. Ter afsluiting spelen we een leuk en spannend tikspel zodat iedereen nog even lekker kan rondrennen.

Mijn dochter: altijd achteraan in de groep, ogen op de grond, handen in de aanslag, zakken vol met ‘schatten’. Laatst was haar jas zo zwaar dat ik de zakken heb leeggemaakt. De buit: 1 veertje, 1 schelp, 8 slakkenhuizen (waarvan eentje met een stinkende rest slak er nog in), 5 steentjes, 1 joekel van een steen, 2 dennenappels, 2 slierten serpentine, 1 verfrommeld voetbalplaatje, 1 metalen ringetje, nog wat delen van vaag herkenbare gebruiksvoorwerpen en heel veel gruis. De halve kettingkast die gebruikt werd als hoofd van een hamerhaai paste daar niet meer bij. Ja, mijn dochter is een echte struiner. En als je haar vraagt waarom ze al die dingen verzamelt dan zegt ze: “Het is speelgoed van de reuzenluiaards.” (Mariena, moeder van Rozemarijn (6)

De middag wordt ook weer afgesloten met een kringmoment. De kinderen krijgen een vochtig doekje om hun handen mee schoon te maken. Hierna worden biologische crackers uitgedeeld. Zodra de crackers op zijn wandelen we gezamenlijk terug naar de fietsen, waar alle kinderen weer samenkomen. Als we kompleet zijn en we hebben de groep geteld, fietsen we terug naar onze ophaallocaties.

Struin is de eerste BSO in Nederland met het EKO-keurmerk. Dit houdt in dat alle producten die we gebruiken voorzien zijn van het EKO-keurmerk en dus duurzaam en/ofbiologisch zijn. Zo zijn onze vochtige doekjes biologisch afbreekbaar, onze crackers en appels zijn biologisch, Struin gebruikt gerecycled papier en enveloppen, is strikt in het scheiden van afval en  ga zo maar door. Struin doet alles wat nodig is om goed voor de natuur en het milieu te zorgen.

Wat kan uw kind doen bij Struin?

 • ’s Winters kastanjes poffen op een zelf gemaakt vuurtje
 • Vissen vangen met een groot schepnet
 • Bevers zoeken
 • Hutten bouwen
 • Bloemboeketten en graskranzen maken
 • Survival parcours afleggen
 • Muizen vangen met een ‘leefval’
 • Tikkertje en verstoppertje spelen in het bos
 • Eten zoeken op de Duivelsberg
 • Muziekinstrumenten maken
 • Het natuurmuseum bezoeken
 • Vrij spelen in het bos met vriendjes en vriendinnetjes