Struin-kinderen gaan de boom in!

Wie heeft er in zijn jeugd niet uren doorgebracht in de natuur? Forten bouwen, kikkers vangen, samen op avontuur. Nog niet zo lang geleden was dit onderdeel van het leven van elk kind. Helaas komen kinderen tegenwoordig steeds minder buiten. De visie van Struin is helder en duidelijk; alle kinderen de natuur in. Daarom willen we kinderen en hun (groot) ouders die (nog) niet bij Struin zitten ook stimuleren om op ontdekkingstocht te gaan in onze prachtige omgeving. Ik, Marleen, pedagogisch coach van Struin, neem je daarom in deze nieuwe rubriek graag mee op spannende struintochten.

De beste boomklim-bomen, Struin-kinderen kunnen ze moeiteloos aanwijzen. Maar voor de een is het moeilijker dan voor de ander en ook veel (groot)ouders vinden dit spannend. Er komen ook veel vaardigheden bij kijken. Kinderen ontwikkelen hun motoriek en hun inzicht in hoogte en diepte. Ook ontdekken en verleggen ze grenzen, je gaat immers zo maar zo hoog als je durft. Bij boomklimmen ben je ook heel geconcentreerd en let je goed op wat je doet, want als je een foutje maakt, heeft dat echte consequenties. 

Wat let je nog? Trek de oude kleren en stevige schoenen aan, pak de fiets naar een mooi bos in de buurt en klauter samen eens in een heerlijke boom. In de herfst is dit extra leuk, omdat er geen bladeren in de weg zitten en je daardoor kunt genieten van een mooi uitzicht over de zandvlakte als beloning. Hierbij nog een paar belangrijke Struin-tips:

  • Check of takken niet dood zijn.

  • Check hoe glad de boomstam is. Nat = glad!

  • Check altijd samen even hoe de ondergrond eruitziet. Liggen er stenen of veel takken, haal deze dan weg. Mocht je vallen, dan heb je minder kans om ongelukkig terecht te komen.

  • Ga niet staan op een tak met een smallere omtrek dan je eigen pols.

  • Bekijk de motorische vaardigheden van je (klein-)zoon of dochter. Waar kun jij hem of haar als (groot)ouder bij helpen of stimuleren?

  • Zoek voor kleinere kinderen een omgevallen boom. Hierdoor beperk je de hoogte, maar kunnen ze wel ervaren hoe het is om balans te houden.

  • Laat kinderen vanaf 7 jaar buiten het zicht niet hoger klimmen dan 2,5 meter (dat is ongeveer jouw lengte + de lengte van je arm). Op deze manier kun je je (klein-)zoon of dochter altijd nog een reikende hand te steken, mochten ze er niet meer uit durven.

Veel klim- en klauterplezier!

2021-03-09T12:03:53+01:00