Wat doen we | Schoolprojecten2023-10-25T12:32:30+02:00

Schoolprojecten

Ook scholieren willen we meer in contact brengen met de natuur. Niet alleen vanuit een boek, maar juist gebruik makend van de mogelijkheden van een échte, wilde natuuromgeving. Gebieden waar veel natuurlijke processen te vinden zijn en zoveel mogelijk variatie in planten en dieren is. Natuur is er voor ons allemaal. Sterker nog, wij maken onderdeel uit van de natuur. Hoe? Dat vertellen we als we aan de slag gaan.

Struin biedt schoolprojecten waarin klassen onder professionele begeleiding van Struin de natuur gaan beleven. Echt beleven.

“Een echte beleving hoef je niet te onthouden, die kun je je herinneren”.

In onze schoolprojecten staat respect voor planten en dieren centraal. We gaan goed met elkaar om, dus ook met onze omgeving. Hierbij staan de uitgangspunten van het coöperatief leren voorop; leren doe je niet alleen, het is een sociaal proces.

Ons aanbod

Om paddenstoelen heerst altijd een soort magie. Iedereen kent ze, maar wat weten leerlingen nu eigenlijk echt over paddenstoelen? Tijdens een leuke wandeling komen de leerlingen meer te weten over verschillende paddenstoelen. Wisten ze bijvoorbeeld al dat de stippen van een vliegenzwam bewogen kunnen worden? De Struin-medewerker heeft bij elke paddenstoel die gevonden wordt een leuk verhaaltje met interessante weetjes. Uniek aan deze ontdekkingstocht is dat hij geheel in het teken staat van paddenstoelen.

De precieze inhoud en lengte van de excursie kan compeet op maat worden gemaakt. Tijdens de excursie is er ook genoeg ruimte om zelf op onderzoek te gaan en spelenderwijs te leren. Zo is er tijdens het struinen door het bos niet alleen aandacht voor kennis, maar leren de leerlingen zich ook op hun gemak te voelen in de natuur en met respect met hun omgeving om te gaan. Daarnaast worden ze uitgedaagd onderzoekend en creatief te zijn en werken ze op een hele andere manier samen dan in de klas.

Kosten: €60 per uur

Wat als voor lange tijd de stroom uitvalt, of je bent verdwaald en je hebt honger. Is er dan niets te eten en te drinken? Natuurlijk wel! Er is voldoende te eten en te drinken in de natuur. Je moet het alleen herkennen. Je moet weten wat je wel kunt eten en wat absoluut niet. In een struintocht zullen leerlingen onder begeleiding van een struinmedewerker de natuur intrekken en een aantal eetbare en giftige planten behandelen. Ook gaan ze in groepjes zelf op onderzoek uit. En om te bewijzen dat er planten zijn die echt gegeten kunnen worden, maken de leerlingen (brandnetel)thee, een salade , kruidenboter en/of een soep.

Kosten: €90 voor 1,5 uur

Deze activiteit bestaat uit twee delen en deze worden op verschillende dagen uitgevoerd.

In de prehistorie leefden mensen in hutjes van klei, leem, takken en andere organisch materialen. Ze hadden toen nog niet de kennis van onze huidige technieken om huizen te bouwen. Deze huisjes worden nog steeds gemaakt in andere landen, simpelweg omdat het goedkoop is. Ook op het Struin-land staan twee dorpen die volledig bestaan uit dit soort huisjes.

Tijdens een gastles op school leren de leerlingen meer over deze huizen. De inhoud van de gastles kan in overleg op maat gemaakt worden. Daarna gaan de kinderen in groepjes zelf aan de slag met het bouwen aan duurzame en goedkope hutten die op het Struin-land staan. Handen uit de mouwen en in de klei! Om een goede hut te bouwen zullen ze moeten samenwerken en op onderzoek moeten gaan om tot een goede technische oplossing te komen. Tijdens deze excursie zullen dus veel 21e-eeuwse vaardigheden aan bod komen: samenwerken, creatief denken, probleemoplossend vermogen, kortom: genoeg te doen! 

Kosten: €99 per groep

Waar moet je wonen als je in de natuur leeft? En wat moet je eten als er geen supermarkt in de buurt is? Ben je dan dakloos en hongerig? Natuurlijk niet! Tijdens dit schoolreisje hebben de leerlingen niet alleen veel plezier, maar leren ze ook nog eens ontzettend veel over leven in de natuur, prehistorie en duurzaamheid. De inhoud van deze dag wordt op maat gemaak, afgestemt op het seizoen en de wensen van de school.

Allereerst krijgen de leerlingen een uitleg en een geschiedenislesje, met dit opgeslagen in hun achterhoofden gaan ze aan de slag met het bouwen aan een prehistorisch stadje op het Struin-land. Handen uit de mouwen en in de klei! Onder begeleiding van een Struin-medewerkers wordt er gebouwd aan een duurzame, degelijke hut van organische materialen. Wie had gedacht dat dit zou lukken?

Als alle hutten klaar zijn wordt de klas opgedeeld in kleine groepjes en gaan ze op zoek naar eetbare natuur. Wat weten leerlingen over eten in de natuur? En kun je zo maar alles eten wat er te vinden is? Om te bewijzen dat er planten zijn die echt gegeten kunnen worden, maken de leerlingen (brandnetel)thee, een salade, kruidenboter en/of een soep. Naast dit informatieve deel is er ook genoeg ruimte voor de kinderen om zich helemaal uit te leven in de frisse buitenlucht.

Kosten: De eerste 2 uur €60 euro per uur, daarna €35 per uur.

Wist je dat er op een steenworp afstand van Nijmegen een natuurgebied ligt dat zo wild en ruig is dat het haast lijkt alsof je in een andere wereld bent? In de Groenlanden komt leren over biologie, geschiedenis en aardrijkskunde op een bijzondere manier samen. Dit nieuwe programma kan compleet op maat ingericht worden, waarbij aandacht is voor geschiedenis, natuurlijke processen, dier- en plantensoorten, overleven en uiteraard ook het echt beleven van de natuur. Onderzoekend leren staat hierbij centraal en elk seizoen biedt weer andere mogelijkheden.

Tijdens het struinen door de wilde natuur is er niet alleen aandacht voor kennis, maar leren de leerlingen zich ook op hun gemak te voelen in de natuur en met respect met hun omgeving om te gaan. Daarnaast werken de leerlingen ook aan het ontwikkelen van 21e-eeuwse vaardigheden. Ze worden uitgedaagd creatief en onderzoekend te zijn en werken ze op een hele andere manier samen dan in de klas. Ze bevelen de natuur zoals ze dat misschien nog nooit eerder gedaan hebben. De kinderen gaan gegarandeerd vol verwondering naar huis. Een echte beleving hoef je namelijk niet te onthouden, die kun je je herinneren!

Bij deze excursie kunnen ook voorbereidende opdrachten voor in de klas worden gemaakt.

Kosten: Nieuw! Nu de eerste 2 uur €55 per uur. Daarna €35 per uur.

De natuur biedt eindeloos veel mogelijkheden om nieuwe dingen te leren en om je te ontwikkelen. Het Struin-land is een groot klaslokaal waar je veel meer kan leren dan alleen biologie. Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over een lesje rekenen of spelling in de natuur? Het kan allemaal!

Natuur heeft een positieve invloed op kinderen. Het stimuleert niet alleen de fysieke gezondheid en motorische ontwikkeling, maar het heeft ook een positieve invloed op bijvoorbeeld het concentratievermogen en de ontwikkeling van vaardigheden zoals creativiteit en een onderzoekende houding. Struin is ervan overtuigd dat kinderen in de natuur echt kind kunnen zijn en op die manier het beste uit zichzelf kunnen halen.

Struin ontwikkelt activiteiten die aansluiten bij verschillende vakken en SLO leerdoelen. Een dag(deel) op het Struin-land komt daarom niet bovenop de normale weektaak, maar brengt de normale taken uit de klas naar de natuur. Met verschillende spelletjes gaan we bezig met bijvoorbeeld rekenen en taal. Ook is er genoeg ruimte voor de kinderen om zelf vragen te stellen en hier een antwoord op te zoeken. De kinderen worden uitgedaagd samen te werken, onderzoekend, ondernemend en creatief te zijn en werken daardoor aan het ontwikkelen van 21e-eeuwse vaardigheden. Vrij spel en zelf ontdekken speelt hierin ook een belangrijke rol.

Het is mogelijk om één dag(deel) naar het Struin-land te komen, maar het is ook mogelijk elke maand, week of elk seizoen een dag(deel) te komen leren in de natuur. Hierbij is begeleiding door een struin medewerker mogelijk, maar is het ook mogelijk om (deels) alleen gebruik te maken van het terrein en de materialen.

Kosten in overleg

Voor vragen over de schoolprojecten of voor het aanmelden van een schoolproject kun je contact opnemen via schoolprojecten@struin.nl