Loading...
Waarom2020-07-13T14:45:38+02:00

Natuur maakt kinderen gelukkig en gezond. Alleen de kleur groen zorgt al dat we tot rust komen. We kunnen er bewegen, uitrusten, verwonderen, leren, … Het is er nooit saai! In de natuur is alle vrijheid om jezelf op je eigen manier en in je eigen tempo te ontwikkelen. Een band met natuur zorgt niet alleen voor een duurzamer leven als je later groot bent, het helpt je ook nog eens om belangrijke levensvaardigheden te ontwikkelen. Daarom is struinen goed voor elk kind!

Struin vanuit de wetenschap

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat natuur goed is voor mensen. Voor kinderen is natuur zelfs een belangrijke, natuurlijke ontwikkelingsruimte voor het ontwikkelen van belangrijke levensvaardigheden. Sommige dingen leer je immers niet uit boeken, maar moet je ervaren.

  • Natuur is goed voor onze lichamelijke gezondheid, maar wist je bijvoorbeeld ook dat contact met natuur ons beter in staat stelt om problemen op te lossen? Factsheet IVN: Waarom wij natuur nodig hebben. 

  • Wist je dat spelen in de natuur voor kinderen goed is voor de motorische ontwikkeling en dat zelf het concentratievermogen van kinderen met ADHD erdoor verbetert? Factsheet IVN: Waarom kinderen natuur nodig hebben. 

  • Het benoemen van de verschillende planten zorgt ervoor dat de kinderen een betere taalontwikkeling hebben, volgens dit artikel in het tijdschrift De Wereld van het Jonge Kind. Een bloem is immers maar een bloem, maar het kan ook een akkerwinde zijn, of een ereprijs.

  • Contact met natuur als kind zorgt voor een natuurbewustere levenshouding als volwassene.

Struin in de wetenschap

Internationaal is al veel onderzoek gedaan naar de positieve invloed van natuur op kinderen. Wij vinden het belangrijk dat wij dit ook in Nederland en bij Struin kunnen laten zien. Bij Struin lopen daarom soms ook wetenschappers rond, zoals (master)studenten die bij ons hun afstudeeronderzoek komen doen.

Onze collega Anouk vertelt bij TEDxYouth@Nijmegen waarom struinen in de wilde natuur zo goed is voor kinderen én voor de natuur.
Lees meer…

Verder lezen