Berkensap tappen

Het is (bijna) lente! De dagen worden langer, de vogels fluiten weer, en… het is de perfect tijd om berkensap te tappen!

Waar: Overal waar berkenbomen staan.
Wanneer: Je kunt in het vroege voorjaar goed berkensap tappen. Dit werkt het beste in maart, als de sapstroom al wel weer op gang gekomen is, maar er nog geen bladeren aan de boom zitten. Zodra er bladeren aan de boom zitten, stop je met tappen, omdat je anders de boom kan beschadigen.
Wat heb je nodig:
Een scherp mes, iets om het sap in op te vangen. En natuurlijk een berkenboom!

Hoe: Om berkensap te tappen, zoek je een enigszins omlaag hangende twijg van een berk. Snijd deze door op een plek waar hij potlood dik is. Nu zal er regelmatig een druppel berkensap uit druppelen! Een goede uitleg lees je bijvoorbeeld ook in dit artikel. Tap wel met zorg voor de boom, dus laat de hoofdstam en alle takken die dikker zijn dan je vinger met rust. De boom wordt anders kwetsbaar voor infecties of kan ‘doodbloeden’. 

In andere landen is dit sap nog steeds in gebruik als gezond lente drankje, zoals berkenbier, berkenwijn, berken siroop en berken azijn, of als geneesmiddel. Lees bijvoorbeeld dit artikel eens. Je kunt ook thee maken van berkensap door het toe te voegen aan een beetje groene thee. 

2022-03-01T14:43:39+01:00