Ontmoet een boom

Na dit spel kijk je nooit meer hetzelfde naar een boom. Het is een fantastische ervaring voor jong en oud. Je gebruikt al je zintuigen en ervaart de natuur van heel dichtbij. Het is een geweldig spel om samen te spelen met je hele gezin.

Waar: een plek waar veel bomen staan. Dit kan je achtertuin zijn, maar ook een park dichtbij of het bos.
Wat heb je nodig: iets dat kan dienen als een blinddoek.

Hoe: leg je kind uit hoe het spel werkt en doe hem/haar een blinddoek om. Loop voorzichtig met je kind naar een boom die niet te ver weg staat (zo begin je niet te moeilijk). Help je kind door te zeggen wanneer hij moet bukken voor een lage tak of door een kuiltje loopt. Ben je bij de boom, laat je kind dan de boom onderzoeken. Laat hem goed voelen aan de boom en stel eventueel wat vragen om te helpen, zoals kun je je armen er omheen slaan, kun je voelen of er iets omheen groeit of leeft er iets in of op de boom? Als je kind alles in zich opgeslagen heeft, loop je (met een omweggetje) terug naar waar je begon. Nu mag de blinddoek af en mag je kind op zoek naar zijn boom! Hoe voelde de boom? Hoe zou hij er dan uitzien? Ga samen op zoek naar de boom van je kind en voel er nog eens aan, is het echt de goede?

Als je de boom gevonden hebt, kun je het spel nog eens spelen. Maak het wat moeilijker door wat verder weg te lopen, of een gekke omweg te nemen.

Het is voor kinderen ook fantastisch als ze jou mogen begeleiden naar een boom. Als jij je kind voorzichtig begeleid, zal je kind dit ook bij jou proberen. Dat is een hele leerzame ervaring! En stiekem is het ook voor volwassenen geweldig om op deze manier een boom te ontmoeten.

Veel plezier!

Dit is een spel uit het boek Sharing Nature van Joseph Cornell.

2022-10-26T11:22:12+02:00