Maak soep van brandnetels!

 door Tamara 

Brandnetels hebben brandharen aan de stengel en aan de onderzijde van het blad. Door aanraking breken de toppen van de brandharen af waardoor netelgif wordt afgescheiden. Netelgif bestaat uit mierenzuur en acetylcholine, dat de bloedvaatjes openhoudt en blaren, branderige plekken en jeuk op de huid veroorzaakt. In de buurt van brandnetels groeit meestal zuring, weegbree, dovenetel of hondsdraf, waarvan het sap helpt om het branderige gevoel te verzachten. Om de brandhaartjes voor (bijna) vers gebruik onschadelijk te maken, is het voldoende om de brandnetel kort in kokend water onder te dompelen. Je kunt de stengels ook boven een vuurtje houden, zodra ze een beetje slap worden, zijn de bladeren eetbaar. De bovengrondse delen van brandnetel zijn rijk aan ijzer, vitamine A en C, en mineralen.

Brandnetel is veelzijdig. Je kunt van de bladeren thee zetten, pesto maken, in quiche of soep verwerken. Ook kun je de blaadjes in een bodempje olie frituren als je chips wil maken.

Verzamelen van maart –juli
Neem altijd stevige handschoenen voor het plukken!

Brandnetelsoep

Ingrediënten:

  • Een vergiet vol brandneteltopjes
  • 1 ui
  • 1 klont roomboter
  • 1 aardappel
  • 1,5 liter groentebouillon
  • zout en peper

Zoek een plek waar lekkere sappige brandnetels staan. Doe stevig handschoenen aan. Pak een vergiet. En pluk de brandneteltopjes. Met 4, 6 of 8 blaadjes, hoe jonger hoe meer blaadjes er aan het topje mogen zitten.

Was het vergiet vol brandneteltopjes (met behulp van tang of handschoen) in ruim koud water. Smoor 1 gesnipperde ui in een klont roomboter, voeg 1 in blokjes gesneden aardappel toe. Laat even glazig worden. Doe er de brandneteltopjes bij met 1,5 liter groentebouillon. 15 minuten laten koken. Van het vuur afhalen en de staafmixer er door. Nog 10 minuten zachtjes laten pruttelen en afmaken met zout en peper naar smaak.

Eventueel opdienen met een dotje crème fraîche.

Recept van Ellen Mookhoek / Brede Moestuin

2020-04-23T17:32:18+02:00