Struin en Kees Both

Op 8 september jl. is Kees Both overleden. Kees heeft veel betekend voor de ontwikkeling van natuurpedagogiek in Nederland en is ook erg belangrijk geweest voor Struin.

Kees wordt gezien als de grondlegger van de groene pedagogiek in het onderwijs en de kinderopvang in Nederland. Hij heeft ook aan de wieg van Struin gestaan. Hieronder deelt onze directeur Matthijs zijn herinneringen aan Kees.

Mijn eerste kennismaking met Kees was in mijn jeugd. Kees heeft als betrokken vader in 1982 zijn dochter Jelka en zoon Christiaan geholpen de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie afdeling Oldenzaal op te starten. Zo inspireerde hij en stuurde hij, zoals het hoort als vader van tieners, achter de schermen het een en ander aan in de wekelijkse natuurbelevenissen die zijn kinderen mij (en met ons nog een tiental andere tieners) gevormd hebben. Hij was immers degene die ons vertelde wanneer, waar, en hoe wij onze top-natuurervaringen konden beleven. Dus ik blijf Kees voor altijd dankbaar voor mijn eerste visarend, vetkruid, klapekster, klokjesgentiaan, enzovoort en vooral voor alle bijbehorende avonturen er om heen.

Kees en ik kwamen elkaar weer tegen in 2000 bij stichting Springzaad, waar wij beide als actieve kern werkten aan het creëren van natuurlijke speelplekken voor kinderen. Toen ik in 2007 Struin startte, kwam hij al spoedig enthousiast mee struinen in de Ooijpolder en hielp vervolgens de natuur-pedagogische puntjes op de i te zetten. Zo wees hij ons bijvoorbeeld op het belang van ontdekkend leren. Hij was de eerste die erkende, en letterlijk landelijk uitdroeg in vakliteratuur, dat Struin een voor Nederland ongeëvenaarde kwaliteit aan natuur-pedagogiek realiseert. Daarmee heeft hij Struin enorm geholpen. Bijvoorbeeld doordat we daardoor het Struin-land hebben kunnen ontwikkelen van een akker tot een waar paradijs. Hij is nog verschillende malen mee wezen struinen en is Struin blijven ondersteunen met het toesturen van zeer relevante natuur-pedagogische onderzoeksartikelen uit binnen- en buitenland. Jammer genoeg kon hij dit de laatste tijd niet meer, omdat zijn gezondheid sterk achteruit ging.

Ik blijf Kees altijd dankbaar en realiseer mij zeer goed dat ik zonder hem Struin waarschijnlijk nooit was gestart, en als wel dan was Struin nu niet zo ver geweest als dat het nu is.

Dus Kees ik blijf jou altijd dankbaar.

– Matthijs de Gruijter, directeur Struin

2022-01-04T16:06:46+01:00