Terugblik Struin-kamp

Het was vroeg in de ochtend toen er op de Groenlanden 17 ontzettend stoere Struinders aankwamen. Bepakt en bezakt kwamen zij het kamp binnen. Er brandde al een fijn vuurtje en iedereen kreeg de tijd om het kamp even rustig te ontdekken en aan te komen. 

De spullen moesten op een plek worden gelegd en de slaapplekken werden pas later verdeeld. Er stond maar 1 grote tent! Hoe zouden ze dat gaan oplossen… 

De ochtend begon ontspannen, met zelfgemaakt fruitleer en limonade van vlierbloesemsiroop. ‘Welkom lieve kinderen, welkom op het allereerste Struinkamp. Deze plek is vanaf nu ons thuis, samen zijn wij een stam, en vanuit de grond onder onze voeten gaan wij ons eten plukken.’

Het werd een super leuke dag. Met spelletjes en genoeg tijd om te zwemmen en uit bomen te springen in het water. En er moest natuurlijk eten worden verzameld voor het avondeten. De kinderen gingen in 2 groepen op pad om te foerageren en kwamen met een super goede buit terug! Ook kregen zij een kaart van het gebied waarop aangekruist stond waar extra eten lag. Hun oriëntatie vaardigheden werden op de proef gesteld. Lukte het hun om dat extra lekkers te verzamelen? Natuurlijk lukte dat deze ervaren Struinders!

Terug bij het kamp was er tijd om te chillen. Jezelf even lekker terug trekken met een boekje en voor je zelf een slaapplek uit zoeken. Slapen voor het eerst in de wilde natuur, dat is niet niks. Iedereen vond een plekje, waarbij die zich fijn voelde of waarin die een uitdaging zag die hij of zij aandurfde te gaan. Lekker knus in de tent, buiten onder de tarp, met je vrienden naast je, óf zelfs in het sleedoornbosje. Zo stoer van iedereen!

En toen was het tijd om te koken en te eten. Wat had iedereen veel lekker groen verzamelend! We aten een stoof van de wortel van de teunisbloem, smalle weegbree, glad walstro, wilde pastinaak, zevenblad én beetje brandnetel. We bakten zadenburgers van brandnetelzaad, weegbreezaad, reuze springbalsemienzaad, mosterdzaad en bloemen van de chicorei! Jumjumjum, dit was smullen!

Langzaam werd het donker. Alles om ons heen ging er anders uit zien. Zaklampjes werden tevoorschijn gehaald en met het donker kwamen de weerwolven. Net als de vleermuizen. Struinleider Rinskje kwam langs en ging met kinderen op excursie met een echte batdetector! 

In het donker speelden wij nog een spannend avondspel en toen was het toch echt tijd voor bed. Toch wel een beetje spannend he! 

De volgende ochtend brak aan. Kinderen hielpen mee om het vuur aan te maken, gingen opzoek naar tondel en samen maakten we pap en plukten we fruit. 

De tweede dag stond in het teken van het afscheid nemen van de groep 8-ers. Job, Isa en Hidde. Jaren lang hebben zij bij Struin gestruind. Dat is echt niet niks hoor. Wat zijn zij weerbaar en wat voelen zij zich op hun plek zo buiten in de natuur. Er volgde een spannend verhaal, waar de kinderen met gespitste oren naar luisterde. Vervolgens gingen we het hebben over overgangsrituelen. Wat is dat eigenlijk? En hoezo doen sommige stammen dat? Wat betekent het als je van kind groeit naar volwassenheid, zoals van de basisschool, naar de middelbare school. Als je dat ook wilt weten, moet je zeker volgend jaar ook mee op kamp gaan! 

De kinderen bedachten een fantastisch afscheidsritueel voor Job, Isa en Hidde. Er was een mooi pad en er werd geverfd met bramen en bloem. Er werd muziek bij gemaakt en er werd heel veel gelachen. Voor Job, Isa en Hidde was er nog een speciale challenge. Zij moesten helemaal zelfstandig een vuur maken. En … iedereen sprong over dat vuur heen!!

Het was erg leuk en we hebben veel geleerd. Ik vond het vooral leuk dat we zelf eten gingen maken en toen zelf opeten. We hadden zadenburgers gemaakt en een stoofpot. En toen we in een meer gingen zwemmen, plonsden we in het water via een tak die erboven hing. Kortom: een van de leukste dagen uit mijn leven. We hadden met z’n allen veel lol en het was erg leuk. We sliepen in een tent maar je kon ook in de natuur of onder een zeil slapen. Echt top! De begeleiders waren erg aardig en aan het eind hadden we een afscheids-ritueel voor de groep 8ers. We mochten het ritueel zelf verzinnen en het was echt geweldig.

Mies

Ik vond het super de puper leuk 😀 Het was super leuk dat ik een hele dag in de natuur kon overleven.

Nouk

Wil jij nou ook nog graag je ervaring kwijt over het Struin-kamp?! Dat kan! Stuur dan even een mailtje naar wiesje@struin.nl

2020-09-03T15:44:50+02:00