Wat Agnes van den Berg zegt over Struin

Prof. dr. Agnes van den Berg, hoogleraar Natuurbeleving in Groningen en eigenaar Bureau Natuurvoormensen, is op bezoek geweest bij Struin. Hieronder schrijft ze hoe ze haar bezoek ervaren heeft. Struin is hier natuurlijk erg trots op!

Vanuit mijn onderzoek naar het belang van natuur voor de gezondheid en het welzijn van mensen gaat mijn interesse speciaal uit naar de doelgroep kinderen. Voor kinderen is de natuur een magische omgeving, ze gaan er helemaal in op, en blijven eindeloos geboeid. Als kinderen vanaf een jonge leeftijd voldoende mogelijkheden hebben om in de natuur te spelen, dan ontstaat er een hechte band met natuur waarvan uit onderzoek bekend is dat die een heel leven lang meegaat en veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Helaas is het voor veel kinderen tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend om te ontdekken wat de natuur te bieden heeft.  Struin biedt kinderen een unieke mogelijkheid om spontaan natuur met alle zintuigen en hun hele lichaam te ervaren. 

Tijdens een bezoek aan een Struin locatie in Nijmegen heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe speciaal dit is. De beschrijvingen van creatief, constructief, dramatisch en exploratief kinderspel uit de wetenschappelijke literatuur kwamen voor mijn ogen tot leven. Ik zag kinderen van 2-3 jaar, lekker warm in hun skipak, stampen in de modder, met hun handen in het zand woelen, takken oppakken, samen zingen onder een wilg, bomen klimmen, en op een boomstam peddelen naar Afrika. Dit allemaal helemaal uit eigen beweging, zonder dat ze er op werden gewezen door de begeleiders. En zonder ouders of volwassenen die ingrepen omdat ze wel eens nat of vies zouden kunnen worden. In Nederland is Struin met de zeer consequente ‘altijd spelen in de natuur’ benadering uniek en wordt er soms nog wat argwanend naar gekeken. In Duitsland en Scandinavië (waar het in de winter nog veel kouder is dan in Nederland) zijn ze al helemaal om, en heeft de natuurlijke kinderdagopvang en buitenschoolse opvang zich in de praktijk al lang bewezen. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de positieve ervaringen in deze landen, en laat zien dat kinderen die naar een natuur-opvang gaan op allerlei ontwikkelingsdimensies (cognitief, sociaal-emotioneel, en motorisch) beter scoren dan kinderen die niet naar zo’n opvang gaan. 

Struin vroeg mij om een kort woordje te schrijven, maar het is wat langer geworden want ik ben echt enthousiast over deze vorm van opvang en de meerwaarde ervan. Ik hoop dat meer ouders na lezing van dit stukje besluiten om het eens uit te proberen. Er zullen altijd kinderen zijn die het maar niets vinden, maar laat jij jouw kind liefst 2 of 3 dagdelen per week, vroeg genoeg als peuter of kleuter starten, met de nodige degelijke buitenspeelkleding en voorzien van de nodige positieve ondersteuning ook op koude winterdagen, dan heb je een grote kans  dat jouw kind een echt buitenkind wordt. Waarna het je vast een leven lang dankbaar is voor de mooie ervaringen op Struin.

2020-01-10T12:37:43+01:00